Ignatiaanse spiritualiteit legt de nadruk op het onderwijzen van de hele persoon: verstand, lichaam en geest. Vorming is daarom een van de pijlers van Chemin Neuf. We zijn van oorsprong Ignatiaans. De gemeenschap heeft verschillende vormingshuizen: van Zaragoza tot Hautecombe, Londen, New York en Tibériade in Ivoorkust. En dan is er ook nog het theologisch Instituut des Dombes en het studium in Chartres. Hier volgt een niet-uitputtende rondleiding door de wereld van onze huidige opleidingen!

klik op de titels voor meer informatie over de opleidingen of neem contact met ons op

Discipelschapsschool Hautecombe – Abdij van Hautecombe (Frankrijk)

54 deelnemers van 13 nationaliteiten kozen er dit seizoen voor om deel te nemen aan een zes maanden durende “HDS” training!

“Een discipel worden, de wereld veranderen” is de ambitie van HDS! Om dit te bereiken is de cursus gebaseerd op 5 pijlers: gebed en onderscheiding, bijbelse en theologische vorming, gemeenschapsleven, integrale ecologie en zending.

Sinds dit seizoen is er het 2e semester (HDS 2), waarin de deelnemers deze 5 pijlers blijven ervaren, maar dan in een “op maat gemaakte” vorm met 7 opties:

Verblijf in Hautecombe voor een periode van vorming en onderscheiding, werken aan het Welcome to Paradise Festival, deelnemen aan een JET vrijwilligersprogramma, een artistiek en missionair project, verdiepen in de media en communicatie, werken aan een ecologisch project of terugkeren naar het professionele leven en vrijwilligerswerk.

Wat hun keuze ook is, alle HDS 2 studenten (behalve JET) komen in februari, maart en juni samen in Hautecombe voor een weekend/week training/retraite. Ze kunnen dan het gemeenschap leven ervaren, zich vormen en met elkaar delen over “na HDS” en de terugkeer naar het werkende leven.

Met deze HDS2 is 2023-24 een jaar van vernieuwing. Hierin spelen we in op de behoefte van jongeren aan een opleiding “op maat” die “nog meer zin kan geven aan hun leven”.


Aula Dei Experiment – Aula Dei Charterhouse in Zaragoza (Spanje)

De Cartuja Aula Dei in Spanje is een plek waar elk jaar volwassenen, waaronder koppels, gezinnen en jongeren vorming krijgen. Ze komen uit de gemeenschap, de kring, Kana of via vrienden en hebben gemeen dat ze er ervoor kiezen om hun dagelijkse bezigheden, werk, huis en land 3 tot 9 maanden achter te laten voor vorming.

Hun eerste verlangen is om Christus in het middelpunt van hun leven te plaatsen, als individu, koppel en gezin. Sommigen komen met vragen voor de toekomst, zoals beroepsoriëntatie, verhuizen of andere verplaatsingen.

Ze willen ook leren, de Bijbel beter kennen zodat ze zich meer ten dienst kunnen stellen aan hun kerk, een missie en een getuigen zijn voor hun naasten.

Deze opleiding stelt hen ook in staat om op een diepe manier het persoonlijk gebed te ontdekken, om verzoening met elkaar te ervaren in de details van het dagelijks leven.

Ook de kinderen van de gezinnen die deelnemen ervaren een het gemeenschapsleven dat hen transformeert!


Internationaal Opleidingscentrum – Tibériade Aypka-dorp (Ivoorkust)

Vrede en vreugde voor iedereen, live vanuit ons Tiberiade centrum in Ivoorkust!

De roeping van dit centrum is om een plaats van welkom en doorgang te zijn.

Na een jaar van restauratie aan ons gebouw zijn dit seizoen de trainingsprogramma’s opnieuw opgestart.

Op dit moment zijn we een week van geestelijke oefeningen aan het afronden. En zoals altijd is dit een gelegenheid om onze Heer, die een expert is in restauratie, aan het werk te zien.

Er is al een datum vastgesteld voor de volgende cyclus A: begin februari 2024. Deze cursus zal opgevolgd worden door een volgende cyclus A die begint in september/oktober, zodat we in hetzelfde ritme komen als Hautecombe en Zaragoza.


Saint Anselm Gemeenschap – Lambeth Palace Londen (Groot-Brittannië)

“Ten dienste staan van de Sint Anselmecommuniteit opent mij voor twee dimensies.

De eerste is een verruiming van het hart. De jongeren die wij ontvangen vertegenwoordigen een verscheidenheid, zowel cultureel als kerkelijk, die ik elders nooit ben tegengekomen. En het is voor deze jongeren dat we geroepen zijn om onszelf te geven, met alle vreugde, maar ook alle moeilijkheden die zo’n smeltkroes met zich meebrengt. Ik voel me vaak als een moeder die plotseling gevraagd wordt om heel verschillende kinderen te adopteren (en lief te hebben!).

De tweede dimensie waarvoor Sint Anselmus me openstelt, is die van een diepere verankering in het Ignatiaanse charisma. Omdat ik zelf zo anders ben dan deze jongeren, ontdek ik elk jaar opnieuw hoe universeel de Ignatiaanse spiritualiteit is. De diversiteit van de jongeren dwingt me om het charisma van Sint Ignatius steeds duidelijker te verfijnen, te preciseren en te benoemen, om het in al zijn kracht door te geven, zonder het te benaderen of te verwateren, maar ook op een manier die voor iedereen duidelijk is”.


Taalschool – Cénacle de Tigery (Frankrijk)

We hebben 6 jongeren op de taalschool, uit Hongarije, Polen, Slowakije, Spanje en Colombia. Dit jaar hebben we een sterkere band met Hautecombe: we delen de week “Leven in de Geest” met de jongeren van HDS eind oktober en we delen ook de retraite met hen eind november.

De jongeren verdelen hun tijd tussen taalcursussen om Frans te leren, een leven van gebed met de lokale gemeenschap, tijden van dienstbaarheid en broederschap om te proeven van het gemeenschapsleven… en niet te vergeten de nabijheid van Parijs, wat zorgt voor prachtige ontdekkingen!


Gemeenschap At the Crossing- Saint John the Divine in New York (VS)

Na meer dan een jaar voorbereiding vierde de St. John the Divine Episcopal Cathedral in New York op 24 september de lancering van een nieuw oecumenisch programma voor jongeren, de Community at the Crossing, geleid door de Chemin Neuf Community.

Jongeren van alle kerkelijke en geografische achtergronden schreven zich in voor een jaar van vorming, gebed en dienstbaarheid aan de meest achtergestelden, in aanwezigheid van de aartsbisschop van Canterbury, Zijne Genade Justin Welby.