“Ontdek de literaire erfenis van een van de meest invloedrijke spirituele schrijvers van onze generatie.
Tijdens zijn leven schreef Henri Nouwen negenendertig boeken waarvan meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht. Vandaag de dag zijn er meer dan zeven miljoen boeken verkocht in meer dan vijfendertig talen. Er worden nog steeds boeken gepubliceerd die gebaseerd zijn op zijn ongepubliceerde geschriften en andere bronnen. Met zijn grote eerlijkheid en kwetsbaarheid over zijn eigen ervaring van God en het geestelijk leven, blijven zijn boeken vandaag de dag resoneren.” 

Henri Nouwen.org

English page

 Henri Nouwen leesruimte 
in de Sint Paulusabdij

Laurent Nouwen, broer van Henri, voorzitter en stichter van de Henri Nouwen stichting, enkele keren te gast in de Sint Paulusabdij, legde in het midden van de Coronacrisis de vraag bij de Gemeenschap Chemin Neuf neer, een “Henri Nouwen – leesruimte” binnen de Paulusabdij in te richten, waar gasten uit verschillende landen in een sfeer van gebed zich kunnen verdiepen in de geestelijke boodschap van Henri.

“Mijn wens is, dat de boeken van mijn broer niet gebruikt zullen worden voor wetenschap en studies, maar vanuit het gebed gelezen zullen worden en zo vruchtbaar zijn.”

Laurent 3 september 2021

Hoe kwam het? De geschiedenis

De Sint Paulusabdij, gesticht door Franse monniken, is sinds 1907 een huis van gebed en gastvrijheid met grote geestelijke bloei (stichting en herstichting van kloosters in Egmond, Slangenburg en Vaals). De broeders Benedictijnen vertrouwden de abdij in de zomer van 2006 aan de Gemeenschap Chemin Neuf toe, om de traditie als huis van gebed voort te laten zetten. De Gemeenschap Chemin Neuf, gesticht in 1973 in Lyon/Frankrijk, is een katholieke nieuwe gemeenschap met oecumenische roeping en heeft rond de 2000 leden, mannen en vrouwen, gehuwd en celibatair toegewijde broeders en zusters met het verlangen, de arme en nederige Jezus te volgen en te dienen. Passie van de Gemeenschap is eenheid en verzoening. Na hun aankomst in de abdij werd vrij snel een van de gesprekskamers “Henri Nouwen-kamer” genoemd, in herinnering aan deze Nederlandse priester en schrijver, die in verschillende kerken en verschillende landen veel mensen al bemoedigde in gebed en geestelijk leven.

Enkele jaren later ontving de kloostergemeenschap 5 BN-ers, die “op zoek naar God in de stilte” gingen, een TV programma in samenwerking met de EO, Jezuïeten en de Gemeenschap Chemin Neuf. (zie de trailer) Als cadeau bleef de prachtige kopie van het schilderij van Rembrandts “Verloren zoon”, die een thuis vond in de Kapittelzaal van de abdij.

Veel deelnemers van allerlei retraites mochten sindsdien de ervaring opdoen, bij de liefde van God de Vader, “Eindelijk Thuis” te komen.
In 2019 was het de christelijke band “Sela”, die geraakt werd door een stil gebedsmoment voor de levensgrote barmhartige Vader en zo ontstond het lied “Welkom Thuis” als mooie aanvulling op het boek van Henri.

In de zomer van 2020 kwam Laurent Nouwen voor
de tweede keer spreken in de abdij
voor jongeren uit heel Europa,
die een ‘corona-proof’ minifestival
“Summer in the Monastery” beleefden.

Na deze ontmoeting met de ongeveer 100 jongeren,
werd de vraag geboren,
een leesruimte met de ruim 3000 boeken in verschillende talen en
geluidsopnamen (retraites, lezingen…)
van Henri Nouwen in de abdij in te richten
en een jaar later verhuisden de boeken
van de Concordialaan in Rotterdam naar
de Sint Paulusabdij in Oosterhout.

Kader – hoe kan ik komen?

De leesruimte bevindt zich in het hart van de kloosterbibliotheek bij het gastenverblijf.

De boeken zijn beschikbaar in verschillende talen, chronologisch gesorteerd en gecatalogiseerd binnen “Koha”, een open toegankelijk catalogisering systeem (zie link)

Als u een dag of enkele dagen in de abdij wilt komen, stuurt u tenminste een week tevoren een aanvraag via het formulier op de site. Afhankelijk van het programma in de abdij ontvangt u dan een bevestiging of voorstel tot een andere datum.

Als u komt, mag u gebruik maken van de leesruimte, de Henri Nouwen kamer en de Kapittelzaal en bent u welkom voor de gebedstijden van de gemeenschap:
8u30 ochtendgebed,
12uur Eucharistie (eens per maand Avondmaal op donderdag, zie website),
18 uur-18u45 Eucharistische Aanbidding/stil gebed.

Als u enkele dagen wilt blijven, kunt u gebruik maken van een eenvoudige gastenkamer, eetkamer en het keukentje van het gastenverblijf.

Wij vragen u zo mogelijk beddengoed en handdoeken mee te brengen en uw kamer aan voor vertrek schoon achter te laten.

Brengt u warme kleren mee – de abdijgangen kunnen koud zijn.

Wij vragen om respect voor het leven in de abdij.

Vergoeding voor uw verblijf

€ 15,00-30,00 voor een dagdeel (zonder maaltijden) tussen 9 en 18uur

€ 21,00-40,00 voor 24h en ontbijt (lunch en avondeten in eigen regie)

€ 45,00-70,00 24h volpensioen

Geld overmaken voor uw komst op NL 30 RABO 012 206 8971

Geld mag geen belemmering zijn, neem contact met ons op in geval van moeilijkheden.

Henri Nouwen