We hebben we drie landen die lid zijn van CANA (Rusland, Duitsland en Colombia) gevraagd om ons te vertellen over hun paastradities. Lees meer over de spirituele en culinaire gebruiken van elk land in dit artikel!

Orthodoxe tradities (CANA Rusland)

Hoe bereiden we ons voor op Pasen en hoe vieren we Pasen?

Pasen is ongetwijfeld de belangrijkste gebeurtenis voor orthodoxe christenen. “Christus is opgestaan!!!” – is hoe we elkaar veertig dagen lang begroeten na Eerste Paasdag. Een van de meest geliefde Orthodoxe heiligen, Serafim van Sarov, groette mensen op deze manier het hele jaar door!

De voorbereiding op Pasen is ook vrij lang – zeven weken. De belangrijkste weken zijn: de eerste week, waarin we de Grote Canon van Sint Andreas van Kreta lezen, die ons hart voorbereidt op berouw. De vierde week, wanneer we het kruis vereren. En de laatste week – de Heilige Week, waarin we Christus overdenken, bidden en begeleiden tijdens Zijn lijden.

Onze priester herinnert ons er altijd aan dat er een traditie is om tijdens de vastentijd de vier evangeliën te lezen. En we proberen dit met onze kinderen te doen. Maar dat is niet de enige voorbereiding die we hebben! Om ons te helpen de vastentijd in te gaan, geeft de Kerk ons vier weken om na te denken over twee gelijkenissen – de gelijkenis van de tollenaar en de Farizeeër en de gelijkenis van de verloren zoon. Deze gelijkenissen herinneren ons aan de nederige geest voor God, het belang van berouw en een liefdevolle God die op ons wacht om Zijn Liefde te komen ontvangen.

De week voor de vastentijd heet Maslenitsa. We bakken pannenkoeken, bezoeken vrienden, spelen spelletjes en zingen liedjes. De laatste dag van deze week heet Vergevingszondag. Op deze dag vragen we elkaar om vergeving. Het is belangrijk om zonder schuldgevoelens of wrok de vastentijd in te gaan.

Op Eerste Paasdag gaat het hele gezin naar de nachtliturgie. Dit is een heel speciale dienst die om middernacht begint met een processie rond de kerk en tot 3 uur ’s nachts duurt. Na de dienst dekken we de tafels (mensen nemen eten mee). Iedereen geniet van het eten en de vriendschap. We zingen meestal veel liedjes. Met jonge kinderen vertrekken we rond 5 uur. Maar de jongeren kunnen tot de ochtend blijven en dan pas een beetje rusten.

Na de slapeloze nacht hebben wij volwassenen rust nodig en pas rond 16.00 uur voelen we ons klaar om Pasen met familie en vrienden te vieren. Soms nodigen we mensen bij ons thuis uit, soms bezoeken we vrienden. Aan het einde van de dag zijn we meestal erg moe, maar gelukkig!

De hele daaropvolgende week hebben we elke ochtend de paasliturgie met een processie en als we kunnen, gaan we graag naar de kerk. Tijdens de paasweek mag iedereen meestal de kerkklokken luiden. De kinderen zijn dol op deze traditie. Meestal luiden de klokken na de dienst een hele tijd. Iedereen kan horen en weten dat: Christus is opgestaan!!!!

Paastradities in Duitsland

Pasen is een feestelijke gebeurtenis in Duitsland, rijk aan gebruiken en rituelen. Een populaire traditie is het kleuren van paaseieren, waarbij families samenkomen om felgekleurde eieren te beschilderen. Deze eieren worden dan in de tuin verstopt, en kinderen kijken ernaar uit om ze op Paaszondag te zoeken. Een ander gebruik is het paasvuur, dat vaak op de zaterdagavond voor Paaszondag wordt aangestoken. De mensen verzamelen zich rond het vuur om samen te zingen en te wachten op de wederopstanding van de Heer.

Een van de hoogtepunten is de paasbrunch op paaszondag, wanneer de familie samenkomt om te genieten van traditionele gerechten zoals paasham, gebraden lam en verschillende zoete lekkernijen. In sommige delen van Duitsland is paaswater ook een belangrijk gebruik, waarbij men gelooft dat het water dat in de nacht van paaszondag wordt verzameld, geneeskrachtige eigenschappen heeft.

Last but not least eindigt Pasen vaak met een gezellig moment waarop families en vrienden tijd met elkaar doorbrengen en de vreugde van de wederopstanding delen.

Heilige week in Colombia

Tijdens de Heilige Week of ‘Semana Mayor’ onderbreken parochianen hun gebruikelijke activiteiten om deel te nemen aan vieringen en processies ter herdenking van de passie, dood en wederopstanding van Jezus Christus. Gezinnen komen samen en maken altaren voor de processies op Palmzondag en de kruisweg op vrijdag. Op vrijdag en zaterdag is het traditioneel om te zwijgen en te vasten tot de grote viering van de Paaswake, wanneer vreugde en blijdschap samenkomen om aan te kondigen dat Jezus is opgestaan!

Maar hoewel de essentie van de Paasweek hetzelfde is in de verschillende regio’s van het land, zijn de tradities verschillend, zowel muzikaal, cultureel als gastronomisch. Daarom zijn er een aantal plaatsen die bekend staan om hun speciale tradities, die elk jaar duizenden mensen aantrekken.

Hier zijn er maar een paar:

Bogotá

Bogotá, de hoofdstad van Colombia, heeft verschillende tempels die tot het erfgoed behoren, koloniale kerken en kathedralen, en biedt architectonische, culturele en gastronomische activiteiten.

Een duidelijk voorbeeld is Monserrate, een van de belangrijkste oostelijke heuvels van Bogotá, waar duizenden parochianen die de heuvel per kabelbaan of voetpad beklimmen, niet weg kunnen gaan zonder typische gerechten te hebben geproefd, zoals Ajiaco Santafereño, Tamal met chocolade, Aguadepanela met almojabana en kaas.

Popayán

De processies van de Heilige Week in Popayán worden al sinds de 16e eeuw gevierd, waardoor het een van de oudste herdenkingen in heel Colombia is en een van de immateriële culturele erfgoederen van de mensheid van UNESCO.

De processiebeelden dateren uit het einde van de 17e eeuw. Ze volgen de voetsporen van Jezus in nachtelijke processies door het stadscentrum, vergezeld door honderden gelovigen die kaarsen en bloemstukken dragen.

Als u bovendien de typische keuken van Popayán wilt proeven, kunt u genieten van lokale gerechten zoals salpicón payanés, de beroemde tamal de Pipián of champús.

Mompox

De Heilige Week wordt al sinds 1564 gevierd in Mompox, aan de oevers van de rivier de Magdalena. Tijdens de mars zetten de Mompoxanen twee stappen vooruit en één achteruit. Op dezelfde manier wordt de viering van de Goede Week in Cruz de Mompox, bijgenaamd de Stad van God vanwege de katholieke traditie, gekenmerkt door de Colombiaanse traditie om op Goede Vrijdag vis te eten.

De meest opvallende gerechten zijn gebakken mojarra, zwetende meerval, bocachico, cachama en stoofpot van zeevruchten.

Buga

Volgens de legende werd de Christus van Buga gevonden door een vrouw die haar kleren waste in een nabijgelegen rivier, nadat ze besloten had om de schuld van een buurman te dekken met dit werk om hem uit de gevangenis te houden. Het nieuws verspreidde zich en leidde tot een stroom van pelgrimstochten om de man te bezoeken die bekend staat als de Heer der Wonderen van Buga. Vandaag de dag komen duizenden mensen hem aanbidden om hun wensen in vervulling te laten gaan of om hem te bedanken voor wat hij hen al gegeven heeft, waardoor de Basiliek van Buga één van de grootste bedevaartscentra in Colombia is tijdens de “Semana Mayor”.

Tunja

Het Constitutionele Hof heeft de Heilige Week van Tunja erkend als immaterieel cultureel erfgoed van het land.  Elk jaar organiseert de hoofdstad Boyaca religieuze evenementen en culturele activiteiten zoals theatervoorstellingen, religieuze kunsttentoonstellingen en concerten.