In dit artikel beschrijft de gemeenschap van Ivoorkust de training CANA Parents en de genade die het KANA-ouders in Ivoorkust heeft gebracht.

De training maakt uitgebreid gebruik van de menswetenschappen. Maar er zijn ook veel citaten van paus Franciscus (uit de Apostolische Brief Amoris Laetitia uit 2016). Ouder zijn! De mooiste “baan”, een bron van immense, diepe en blijvende vreugde, maar ook van uitdagingen en lijden in verhouding tot wat er op het spel staat.

CANA Parents is een trainingsprogramma voor koppels en gezinnen, met 8 bijeenkomsten voor volwassenen, gevolgd door praktische oefeningen tussen elke bijeenkomst en 1 dag (of weekend) met het gezin en de kinderen. 

De cursus is ontwikkeld op het kruispunt van verschillende ‘dimensies’: de menswetenschappen, het christelijk geloof en de Ignatiaanse spiritualiteit. De pijlers zijn training, delen en gebed.

De cursus is gebaseerd op verschillende bronnen:

Alle ouders die verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van kinderen van 6 tot 18 jaar uit twee- of eenoudergezinnen zijn uitgenodigd: weduwen, gescheiden, de facto alleenstaand en geografisch alleenstaand.

In 2024 wordt de training gegeven op 4 locaties in 3 bisdommen: Abidjan (2 locaties: 1 religieuze locatie en 1 katholieke hogeschool), Yamoussoukro (1 parochiële locatie) en Gagnoa (1 locatie in een katholieke hogeschool). Ivoorkust voert het CANA Parent-programma uit sinds 2022.

Om de resultaten van dit programma te delen, houden we semi-gestructureerde interviews met ouders.

Het CANA Parents-programma is een heel goed programma dat ouders de instrumenten geeft om de relatie met hun kinderen te verbeteren. Geen enkele school leidt je op tot ouder, en het moet gezegd worden dat de uitdagingen voor het echtpaar zelf zo enorm zijn dat het belang van een goede relatie met de kinderen geen prioriteit heeft gekregen. Voor alle geïnterviewde ouders bestond opvoeding dus uit het geven van goede instructies aan kinderen in de hoop dat ze die zouden respecteren met het risico gestraft te worden of van bepaalde voordelen beroofd te worden. Na de training en de uitwisselingen tussen de koppels zien ze het ouderschap als een manier om het kind te helpen groeien in plaats van een eenzijdige relatie waarin alleen hun beslissingen tellen. De modules waren goed voorbereid en rijk aan lessen en ervaringen uit het echte leven.

“Elke fase van het programma is essentieel, maar de lessen over seksualiteit helpen ons enorm om te weten hoe we dit complexe onderwerp van jongs af aan met kinderen kunnen benaderen.”

Silué echtpaar

Voor alle geïnterviewde ouders was elke sessie een kans om iets nieuws te leren dat ze vervolgens in de opvoeding van hun kinderen in de praktijk konden brengen, vooral wanneer hun kinderen specifieke behoeften hadden die buiten hun bereik lagen. Sommige ouders waren nieuw, andere meer gevestigd, maar ze hadden allemaal dezelfde zorgen: opgroeiende kinderen en een opvoeding die duidelijk niet meer aangepast was aan hun behoeften. Daarom is het CANA Parents programma zo geruststellend. Het deelt specifieke, zinvolle lessen in een vriendelijke, ontspannen sfeer. Ouders begrijpen dat ze, net zoals ze in deze leeromgeving worden behandeld, ook hun kinderen met veel vriendelijkheid moeten behandelen en hen genoeg vertrouwen moeten geven om hen medeplichtig te maken. Deze methode is bijzonder boeiend en motiveert alle deelnemers om erbij te zijn!

“Ik voel me voldaan en gelukkig. Tot nu toe heb ik geen enkele bijeenkomst gemist en ik ben niet van plan om nog een bijeenkomst te missen.”

Silué echtpaar

Het niveau van de training heeft ouders doen beseffen dat ze niet alles over opvoeding weten. Wanneer ouders met dit programma beginnen, nemen ze de tijd om zichzelf een vraag te stellen. Velen beginnen zich zelfs schuldig te voelen. Maar wat geruststellend is, is de openheid van de andere ouders en de kwaliteit van hun uitwisseling. Bovendien waren de trainers de eersten die lieten zien dat ook zij ouders in moeilijkheden waren geweest voordat ze de hulpmiddelen van deze methode onder de knie kregen… de weg is mogelijk!

“Het feit dat we kunnen profiteren van de ervaringen van andere ouders om onze relaties met onze kinderen te verbeteren, helpt echt. We denken vaak dat we de enigen zijn die moeilijke tijden doormaken, maar in gemeenschap zijn met anderen helpt ons om hoop te hebben.”

Dr. Akaffou Franck

Veel van de geïnterviewde ouders zagen hun relaties met hun kinderen in crisis verbeteren na de eerste drie sessies. Zonder het te beseffen, waren de meesten bezig dezelfde fouten als hun ouders te herhalen. Toch zijn kinderen tegenwoordig communicatiever, gezien de technologische hulpmiddelen die ze gebruiken. Het wordt dus steeds moeilijker om hen alles voor te schrijven, zoals onze ouders in hun tijd konden doen. Dat waren de middelen die zij tot hun beschikking hadden, en vandaag de dag lijken die niet meer aangepast te zijn.

“Dit heeft de manier waarop we onze relaties met onze kinderen beheren verbeterd. We hebben de neiging om onze kinderen op te voeden volgens de opvoeding die we zelf hebben gekregen, en vaak is dat niet de juiste aanpak. Dit programma is een grote hulp voor mijn vrouw en mij bij het begeleiden van de opvoeding van onze kinderen.”

De heer & mevrouw Kouadiani

De ouders hebben veel profijt gehad van hun deelname aan het programma:

Ouders die aan het programma hebben deelgenomen, zijn zo tevreden dat ze het aan anderen aanbevelen, of ze nu christen zijn of niet. Dit is een indicator die de effectiviteit van een programma bevestigt. Bovendien zeggen deze ouders dit met veel emotie in hun stem en vreugde op hun gezicht. Ze zijn blij en klaar om de promotors van CANA Parents te zijn.

“Ja, ik ben er al mee bezig. Mijn zus, die moslim is, doet ook mee aan dit programma en zij is 1000 keer gemotiveerder dan ik. Ongeacht haar religie ziet ze dit programma als een echte zegen.”

Mevrouw Oka Ida Larissa

Het CANA Parents programma wordt goed gevolgd en begrepen in Ivoorkust. De deelnemers zijn tevreden over het onderwijs dat ze krijgen.

Hun relaties met hun kinderen zijn verbeterd, tot vreugde van het hele gezin. Ze zijn promotors en zelfs dienaars van het programma geworden, want CANA is een succesverhaal in Ivoorkust!