Van 2 tot 27 oktober 2024 vindt de tweede zitting van de XVIe Gewone Algemene Vergadering van de Bisschoppensynode plaats met als thema: “Voor een Synodale Kerk: gemeenschap, participatie, missie”. Deze synode over synodaliteit is geopend in oktober 2021 en zal eindigen met deze zitting in oktober 2024.


Het syntheseverslag van de eerste zitting (Vaticaan, 4-29 oktober 2023), getiteld “Een synodale Kerk in missie”, wijdt uitgebreide passages aan de oecumenische dimensie. In feite is het thema van de Algemene Vergadering van bijzonder oecumenisch belang, omdat synodaliteit een uitdaging is die moet worden aangegaan samen met andere christenen, wier weg naar eenheid inderdaad een synodos is, dat wil zeggen een reis, een pelgrimstocht die samen wordt gemaakt. Daarom worden opnieuw broederlijke afgevaardigden van de verschillende Kerken en kerkelijke Gemeenschappen uitgenodigd. Deze afgevaardigden zijn niet alleen waarnemers, maar ze nemen ook volledig deel aan de discussies en aan de spirituele retraite ter voorbereiding op de synode, van 30 september tot 1 oktober. Er waren in 2023 12 vertegenwoordigers van de vier grote christelijke tradities: drie van de orthodoxe kerk, drie van de oriëntaals-orthodoxe kerken, drie van de historische protestantse communies en drie van de evangelisch-pinkstermensen. Er werd besloten om dit aantal voor de tweede zitting te verhogen tot 16 vertegenwoordigers.


Zo werd bijvoorbeeld de eerwaarde César Garcia, algemeen secretaris van de Mennonite World Conference, gevraagd om een vertegenwoordiger voor zijn kerk te benoemen en benoemde hij onze zuster, Anne-Cathy Graber. Zij zal dan ook een van de vrouwen zijn die aan de debatten zal deelnemen. De oecumenische dimensie is van wezenlijk belang in deze synode vanwege het thema ervan. Het syntheserapport van 2023 benadrukt inderdaad dat “er geen
synodaliteit kan zijn zonder een oecumenische dimensie”, alvorens een heel hoofdstuk te wijden aan de “weg van de christelijke eenheid” (hoofdstuk 7). De Raad erkent dat “we ons in een oecumenische kairos bevinden”, dat het doopsel, “dat de bron is van synodaliteit, ook het fundament is van de oecumene”, en dat samenwerking tussen alle christenen noodzakelijk is om de pastorale uitdagingen van onze tijd het hoofd te bieden.


Ten slotte zal deze sessie een gelegenheid zijn om dit proces van “gesprek in de Geest”, dat al sinds het begin van de synode is ervaren, opnieuw te beleven. Het voorbereidende document voor deze zitting van oktober 2024, Instrumentum Laboris, onderstreept dit: “We zijn nog steeds aan het leren om een missionaire synodale Kerk te zijn, maar het is een taak die we hebben ervaren en die we met vreugde kunnen ondernemen.”