Op het prachtige Jubileum en Pinksterfeest heb ik vele vragen gehad over de Gemeenschap en hoe je daaraan kunt deelnemen. Omdat ik helaas niet met iedereen heb kunnen spreken heb ik een paar vragen en antwoorden op papier gezet.

Q: Waar komt de naam Chemin Neuf vandaan?

A: In 1973 beginnen zeven alleenstaande mannen en vrouwen een gedeeld leven op 49 Montée du Chemin Neuf.  De straatnaam symboliseert de ‘nieuwe weg’ die ingeslagen wordt. Lees hier meer.

Q: Wat kenmerkt de gemeenschap Chemin Neuf?

A: “Eenheid” staat aan de basis van de ‘nieuwe weg’ die wordt ingeslagen. Eenheid onder christenen en eenheid of broederschap tussen mensen met verschillende levensstijl en in verschillende levensfasen (celibataire zusters\broeders, priesters en echtparen) zijn kern-ingrediënten. Chemin Neuf combineert de spiritualiteit van Ignatius van Loyola en gerichtheid op het werk van de Heilige Geest.

Q: Wanneer kwam Chemin Neuf naar Nederland?

A: In 2003 kwamen de broeders Benedictijnen van de Paulusabdij naar de gemeenschap Chemin Neuf met de vraag of zij het leven van gebed en werk in het klooster zouden willen voortzetten. Na een tijd van onderscheiding heeft de gemeenschap op 15 augustus 2005 “ja” gezegd. In 2006 zijn de eerste broeders en zusters van de Gemeenschap naar Nederland gekomen. Lees hier meer.

Q: Wat voor activiteiten zijn er wekelijks in de abdij en kan ik daaraan deelnemen?

A: De kerk is ieder dag open voor stilte en gebed (8-19 uur). Bijna elke doordeweekse dag (behalve dinsdag) is er een ochtend gebed (8.30 uur), eucharistie (12 uur) en aanbidding/stilte gebed (18 uur) . Op dinsdagavond (20 uur) is er een charismatische gebedsgroep, een avond vol gebed, zingen, en luisteren naar God. Op zondag is er om 11 uur de Eucharistie en om 18.00 uur aanbidding. Elke donderdag is er Open Donderdag: samen bidden, werken in het klooster en de tuin en lunchen. Iedereen is van harte welkom op al deze activiteiten. Voor de juiste info raadpleeg altijd onze website.

Q: Wat zijn kernactiviteiten van de Gemeenschap in Nederland en kan ik daar aan bijdragen?

A: Stilte retraites en de Kana activiteiten voor echtparen (met kinderen) zijn erg in trek. In deze activiteiten staat de relatie met Jezus Christus centraal, gebaseerd op de leer van Ignatius. Je bent meer dan welkom om te helpen in de keuken of bijvoorbeeld te helpen bij het kinderprogramma. Indien U interesse heeft om te helpen kunt u dat ons laten weten via paulusabdij@chemin-neuf.org.

Q. Ik ben geen kerkganger, maar vind de abdij en de grote tuin erg mooi en ben nieuwsgierig naar het kloosterleven. Kan ik ook een bijdrage leveren?

A: Jazeker, kom eens langs op een open donderdag. Iedere donderdag is het mogelijk een dagje met de Gemeenschap mee te leven en werken. Het is helemaal open. Je kunt helpen in de abdij of buiten in de tuin. We sluiten altijd af met een feestelijke lunch. Aarzel niet om de sfeer te komen proeven.

Groet en wat andere vragen bewaar ik voor een volgende keer.

Hans van Meijl