Dit was het thema dat Paus Franciscus gaf aan de Wereldjongerendag (WJD) dit jaar en dus vertrokken we ook vanuit Nederland met 80 jongeren op 24 juli om aan ons 2 weken durende avontuur in Portugal te beginnen.

English page

De WJD is een pelgrimstocht, waarbij jongeren van over de hele wereld samenkomen op uitnodiging van de Paus. De pelgrimstocht wordt normaal gesproken eens in de twee jaar gehouden, waarbij de plaatsen worden afgewisseld tussen Europa en landen buiten Europa.

Dit jaar werden we uitgenodigd in Lissabon, Portugal.

We kozen ervoor om met de bus te reizen, zodat we de kans hadden om elkaar beter te leren kennen tijdens de 3-daagse reis. Want dit is waar de WJD om draait: ontmoetingen.

Ontmoetingen met elkaar en ontmoetingen met God op zoveel verschillende manieren.

De Gemeenschap Chemin Neuf organiseerde het “Welcome to paradise” festival in Portimao (ten zuiden van Portugal) als voorprogramma van de WJD. 4500 jongeren uit 63 landen arriveerden een week voor de WJD in Lissabon om ons geloof te vieren en de Heilige Geest in onze harten te laten werken, voordat we (met haast) in Lissabon aankwamen.

Dit jaar was het Festival en ook de WJD niet alleen een gelegenheid om andere katholieke jongeren uit verschillende culturen te ontmoeten, maar ook om jonge christenen van andere denominaties te ontmoeten.

Zo konden we gesterkt worden in ons gemeenschappelijke christelijke geloof en de verschillende manieren waarop we het beleven en begrijpen vieren. Wat een geschenk!

Deze twee weken werden gekenmerkt door: het overschrijden van onze grenzen (fysiek en mentaal); veel plezier: strand, sport, dansen, toerisme; de smaak van het stille gebed in een grote menigte mensen; de fraterniteit en tijd om te delen; de bemoedigingen van de bisschoppen en van elkaar: de Kerk in haar verscheidenheid ervaren; het geweldige en hartelijke welkom van de Portugese bevolking; onszelf beter leren kennen; de barmhartigheid en liefde van God dieper leren kennen; keuzes maken; de krachtige aanbidding; de aanwezigheid van de Heilige Geest; het creëren van gemeenschap terwijl we samen reizen …. en nog zoveel meer…

Voor veel jongeren waren het Festival en de WJD een mijlpaal op hun geloofsreis. De meerderheid van de 80 jongeren uit Nederland, die met onze Community meereisden, nam voor het eerst deel aan het Festival en ook aan de WJD. Vooral voor hen, maar ik denk voor ons allemaal, was het een bijzonder moment om de universele Kerk te zien: levend, kleurrijk, vreugdevol, hoopvol en vol betrokken en enthousiaste jonge mensen.

Maar na een spiritueel hoogtepunt als de WJD is de vraag altijd wat de volgende stap is.

Ons geloof beleven in onze dagelijkse realiteit is altijd uitdagender dan in de tijd van viering en sterke gemeenschappelijke ervaringen. Daarom vragen we jullie om verder te bidden voor alle jonge christenen in Nederland en wereldwijd, zodat ze geloofwaardige getuigen worden van het Goede Nieuws in hun dagelijks leven, om “met de haast” van God te leven. We bieden ook geestelijke begeleiding, fraterniteiten, weekends en retraites in Nederland voor jonge volwassenen, zodat ze groeien en geworteld zijn in hun geloof na een fundamentele ervaring zoals deze WJD deze zomer was!